Kustannustehokas ilma-vesilämpöpumppu kodin lämmityksessä

*Kaupallinen yhteistyöprojekti. Katso yhteistyökumppanit postauksen alareunasta.

Kodin lämmitykseen ja jäähdytykseen on nykyään tarjolla monenlaista vaihtoehtoa, eikä valinta niiden välillä ole aina yksinkertainen. Huomioon täytyy nimittäin ottaa niin käytössä oleva budjetti kuin ympäristöasiatkin, eikä järjestelmän teknisiä ja esteettisiä vaatimuksia ole syytä unohtaa. Ennen suositun puu-, sähkö- ja lattialämmityksen rinnalle ovat kivunneet maalämpö ja erilaiset lämpöpumppumahdollisuudet.

ATRIUM BY HANNA K:n lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmäksi valittiin ilma-vesilämpöpumppu. Meille valitun järjestelmän on valmistanut Viessmann, joka on yksi johtavista lämmitys-, teollisuus- ja kylmäjärjestelmien valmistajista. Laitteet meille toimittaa Heatco Finland Oy, ja asennuksen hoitaa Vaasan Putkiasennus Oy, joka hoitaa kaikki muutkin LVI-työt projektin aikana. Heistä on ollut suuri apu juuri meidän kotiin sopivan lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmän valinnassa, sillä vaihtoehtojen viidakko on valtava ja kehittyy jatkuvasti. Minulle LVI-asiat ovat tällä alalla selvästi haastavin osa-alue, ja mieheni onkin ollut päävastuussa näistä valinnoista. Minä olen pääasiassa keskittynyt suunnittelussa siihen, kuinka tekniset ratkaisut saadaan tyylikkäästi piilotettua esteettisestä näkökulmasta.

Split-lämpöpumpussa on kaksi yksikköä, joista toinen tulee sisälle ja toinen ulos. Yksikköjen välillä kulkee jäätymätön kylmäaine.

Ilma-vesilämpöpumppu on hiljainen ja huomaamaton

Meillä tehtiin pitkään pohdintoja maalämmön ja ilma-vesilämpöpumpun välillä. Lopulta päädyimme ilma-vesilämpöpumppuun sen edullisempien aloituskustannusten vuoksi. Olimme jo aiemmin päättäneet, että läpi talon tullaan asentamaan lattialämmitys, jonka kaveriksi ilma-vesilämpöpumppu sopi erinomaisesti. Ilma-vesilämpöpumpun valintaan vaikuttavat mm. maantieteellinen sijainti, kohteen arvioitu veden- ja sähkökulutus sekä budjetti. Pumppu on hyvä vaihtoehto maalämmölle etenkin silloin, kun maalämpöä varten tarvittavaa vaakaputkistoa tai lämpökaivoa ei voi tai saa asentaa.

Viessmannin tuotteissa on optimoitu hyvin laitteiden ääni- ja tilavaatimukset, jolloin teknisesti pakolliset tekijät on mahdollista sulauttaa mahdollisimman tehokkaasti osaksi tiloja. Meille tulee Split-lämpöpumppu, joka koostuu kahdesta yksiköstä: toinen sisällä ja toinen ulkona. Näiden kahden yksikön välillä kulkee jäätymätön kylmäaine. Pystymme näin välttämään monimutkaiset ja suuritöiset ilmastointikanavien läpiviennit. Sisäyksikkö on hyvin kompakti ja sen asennuspaikka voidaan valita joustavasti, kunhan tilasta löytyy lattiakaivo. Meillä sisäyksikkö tulee erilliseen tekniseen tilaan, jossa se on kätevästi katseilta piilossa. Ulkoyksikön paikkaa valitessa on huomioitava kondenssiveden poistaminen, sillä rakennusmääräykset kieltävät kondenssiveden laskemisen jätevesiviemäriin.

Arjen kannalta miellyttävä ominaisuus on se, että ulkoyksikkö sisältää kaikki ääntä pitävät komponentit, kuten tuulettimen, höyrystimen ja kompressorin. Laite on kokonaisuudessaan rakennettu niin, että se pitää mahdollisimman vähän häiritsevää ääntä. Esimerkiksi häiritsevänä pidetty matala surina on vaihdettu korkeammalle taajuudelle, jolloin se ei häiritse korvaa läheskään niin pahasti. Sisäyksikkö pysyy näin mahdollisimman hiljaisena ja huomaamattomana. Laitteessa on myös yötila, joka hiljentää laitteen yöksi entisestään.

Split-lämpöpumppu jakautuu hiljaisesti käyvään sisäyksikköön ja ilmaa läpäisevään ulkoyksikköön.

Kuinka pumppu toimii käytännössä?

Ilma-vesilämpöpumpun tarkoitus on lämmittää ulkoilmasta höyryä, joka johdetaan talon vesikiertoiseen keskuslämmitykseen. Sen avulla voidaan lämmittää niin huoneilmaa kuin käyttövettäkin. Käytännössä ilma-vesilämpöpumppu toimii niin, että ulkoyksikön tuuletin imee aktiivisesti ulkoilmaa ja välittää sen höyrystimeen, jossa kiertää kylmäaine. Aine lämpenee alhaisessa lämpötilassa, minkä jälkeen se virtaa lämpimänä höyrynä moottorikompressoriin. Kompressori puristaa höyryn ja nostaa sen lämpötilan halutulle tasolle. Tästä höyryn matka jatkuu sisäyksikön kondensaattoriin, jossa höyry siirtää lämpöenergian lämmitysjärjestelmään ja jäähtyy. Paisuntaventtiili palauttaa höyryn alkuperäiseen tilaan ja prosessi alkaa taas alusta.

Vaikka ilma-vesilämpöpumppuja käytetään yleisesti lämmitykseen, voidaan Split-mallilla halutessa myös viilentää tiloja konvektorin ja pintajäähdytysjärjestelmän avulla. Tämä on kiva ominaisuus etenkin kesähelteillä, kun kodissa olisi muutoin tukalan kuuma. Pystymme talon valmistuttua ohjaamaan koko lämpöpumppujärjestelmää etäohjauksella Viessmannin ViCare-sovelluksella.

Ilma-vesilämpöpumppu on helppohoitoinen

Ilma-vesilämpöpumppu on helppohoitoinen, eikä vaadi jatkuvaa huoltoa. Talvella on kuitenkin hyvä varmistaa, ettei ulkoyksikön päälle pääse kerrostumaan jäätä tai lunta. Ulkoyksikön päälle ei saisi rakentaa kehikkoa, jonka moni haluaa esteettisistä syistä ja sääolosuhteiden suojaksi, sillä se rajoittaa ilman liikettä ja heikentää laitteen hyötysuhdetta. Laitteen molemmat yksiköt on hyvä sijoittaa sellaiseen paikkaan ja korkeuteen, että niitä pääsee helposti huoltamaan tarvittaessa. Mahdollisia korjaustöitä varten on aina käännyttävä ammattilaisen puoleen, sillä omatoiminen virittely voi pahimmillaan sekoittaa koko systeemin.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii maalämmön vaihtoehdoksi uudiskohteisiin, mutta sitä voidaan hyödyntää myös esimerkiksi öljylämmityksen tukena vanhoissa kohteissa. Ilma-vesilämpöpumppu tuottaa hyvällä hyötysuhteella lämmintä käyttövettä, jolloin se säästää öljylämmityksen kuluissa sillä saralla. Muutos kannattaa tehdä esimerkiksi silloin, kun öljykattilan vaihto olisi muutenkin edessä.

Talon suunnittelussa ja erilaisissa siihen liittyvissä valinnoissa voi mennä välillä pää pyörälle. Homma tuntuu toisinaan loputtomalta, mutta valintoihin panostaminen ja asioiden selvittäminen palkitsee lopulta arjessa. Esimerkiksi lämmitysjärjestelmän oikealla valinnalla voi olla huomattavia taloudellisia vaikutuksia, unohtamatta arjen kannalta tärkeää käytännöllisyyttä. Seuraavassa postauksessa voisin paljastaa teille hieman kodin pintamateriaalivalinnoista. Vaikka työskentelen päivittäin sisustamisen ja materiaalivalintojen parissa, on omaan kotiin ollut yllättävän vaikea lyödä asioita lukkoon. Nyt se on kuitenkin ollut pakko tehdä, kun Vaasan maalaustyö Reinisalo on päässyt jo pintojen kimppuun!

Luitko jo aiemman ATRIUM BY HANNA K. -postaukset, jossa käytiin läpi:

ATRIUM BY HANNA K -projekti toteutetaan osittain kaupallisena yhteistyönä alan yritysten kanssa. Mukana projektissa ovat:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Media

KIRJOITTAJA: Hanna K.
Sisustussuunnittelu projektinjohto

Haaveilin sisustussuunnittelijan urasta pienestä pitäen, ja kuulemani mukaan olin jo kaksivuotiaana vasara kädessä lapsuudenkotini rakennustyömaalla. Työelämä vei aikuisena viestinnän ja markkinoinnin pariin, kunnes äitiyslomani aikana ajatus unelman toteuttamisesta kypsyi.

Ryhdyin rohkeasti tuumasta toimeen: kaikki lähti liikkeelle juuri tästä blogista, jota nyt luet! Aloitin pienestä, mutta huomasin pian, että kysyntää palveluilleni löytyi ja perustin osakeyhtiön.

Blogista voit lukea ajatuksiani sisustamisesta, yrittäjyydestä ja muista työhöni liittyvistä aihepiireistä!

Luodaan yhdessä yrityksesi näköiset toimitilat! Lue lisää >>

Tutustu valmistuneisiin kohteisiimme! Lue lisää >>

Meiltä löytyy vankka projektinjohdon osaaminen! Lue lisää >>