Sähkösuunnittelu on tärkeä osa sisustamista

01.09.2019 | ATRIUM BY HANNA K. | 0 Kommenttia

*Kaupallinen yhteistyöprojekti. Katso yhteistyökumppanit postauksen alareunasta.

Sähkö on näkymätöntä, minkä vuoksi joskus voi olla vaikea hahmottaa, kuinka paljon eri komponentteja ja osa-alueita siihen oikein sisältyy. Epäkäytännöllisesti tehdyt ratkaisut ja huonosti hoidettu asennustyö kuitenkin näkyvät nopeasti arjessa, minkä vuoksi sähkösuunnitteluun kannattaa panostaa, jos saa olla itse vaikuttamassa ratkaisuihin.

Sähköratkaisuilla on yllättävän iso merkitys kodin toiminnallisuuden lisäksi myös sisustusasioissa. Nykyään on olemassa valtavan paljon vaihtoehtoja, eikä yhtenäisen ja modernin ilmeen löytämisessä ole aivan sama, mitä materiaaleja tai malleja sähköratkaisuihin valitsee. ATRIUM BY HANNA K:ssa sähkötöiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa yhteistyökumppanini Pohjanmaan SA-Sähkö.

Yhteistyo DBHK
Teen yhteistyötä Pohjanmaan SA-Sähkön kanssa. Kuvassa yrityksen toimitusjohtaja Cassandra Aspholm ja minä.

YHTEISTYÖLLÄ TOIMIVA LOPPUTULOS

Sähkösuunnitteluun kuuluu mm. pistorasioiden, valaisimien, kiinteiden sähkölaitteiden ja muiden taloon kuuluvien sähköelementtien paikkojen, materiaalien ja toiminnallisuuden suunnittelu. Vaikka itseltäni löytyy monipuolisesti tietotaitoa rakentamisen eri vaiheista, on minusta tärkeää hyödyntää eri alojen ammattilaisia. On mahdotonta olla kaikkien alojen asiantuntija niin, että pysyy ajan tasalla teknisestä kehityksestä ja tämän hetken mahdollisuuksista.

Voisi sanoa, että sisustaja ja sähköalan ammattilainen tekevät töitä käsi kädessä: sisustaja miettii visuaalisuutta, sähkösuunnittelijan varmistaessa tekniset mahdollisuudet. Itse teen aina yhteistyötä sähköalan ammattilaisten kanssa, jotta tiedän esimerkiksi valaistussuunnitelmieni olevan toimivia myös teknisesti. Samalla varmistetaan, että ratkaisut ovat turvallisia käyttää.

Yhteistyökumppanini sähköasioissa on Pohjanmaan SA-Sähkö Oy, jolla on yli 20 vuoden rautainen kokemus sähköalasta. Yritys tekee kaiken kokoisia sähkötöitä ja -urakoita, sähkösaneerauksia sekä teollisuuden huoltotöitä. Pidän erityisesti siitä, että kommunikaatio pelaa loistavasti tämän firman kanssa. Positiivinen ilmapiiri ja kiva tekemisen meininki yhdistävät meitä vahvasti. Vaikka mistään yhden ihmisen yrityksestä ei olekaan kyse, Pohjanmaan SA-Sähkön kanssa toimiessa on aina tunne, että heillä on aidosti aikaa keskittyä juuri minun asiaani.

DBHK ARTIUM BY HANNA K Alyratkaisut
Älyjärjestelmällä pystyy ohjaamaan koko kodin toimintaa kätevästi kännykällä, tabletilla tai kaukosäätimellä.

ÄLYRATKAISUJA ATRIUM BY HANNA K:ssa

Meidän uuteen kotiimme asennetaan Schneider Electricin KNX-älyjärjestelmä, mikä piti ottaa huomioon jo heti ensimmäisiä sähkösuunnitelmia tehdessä. Älyjärjestelmä vaatii nimittäin erityishuomioita niin sähköjen vetämisessä kuin materiaalivalinnoissa. On esimerkiksi varmistettava, että kaikki valitsemamme kytkimet, valaistus ja muut sähköosat ovat yhteensopivia järjestelmän kanssa.

“KNX-tekniikka yhdistää kaikki rakentamisen pääelementit, kuten valaistuksen, lämmityksen ja ilmastoinnin. Järjestelmä auttaa säästämään sähkökuluissa ja optimoimaan sähkön kulutusta. Järjestelmällä pidät koko kodin hallinnassa tabletilla, kauko-ohjaimella tai älypuhelimella.”

Meille tulee muutamia hieman erityisempiä sähköön liittyviä sisustusratkaisuja, kuten käytävien valaistut pistorasiat, jotka toimivat kätevästi yövaloina. Myös sähköllä toimivat kaihtimet yhdistetään älyjärjestelmään. Kiinteät, järjestelmään yhteydessä olevat valaisimet olemme valinneet niin, että voimme ohjelmoida niihin erilaisia valaistusmodeja, kuten päivä-, ilta- tai tunnelmavalaistus. Näin kodin tunnelman saa hetkessä vaihdettua haluamakseen ilman kävelyä kytkimeltä toiselle.

Yksi älyjärjestelmän positiivisista puolista on se, että se auttaa säästämään sähköä. Järjestelmään voidaan ohjelmoida Poissa-tila, jonka avulla järjestelmä säätää kodin sähkönkulutuksen minimiin, varmistaen, että valot ja turhat elektroniset laitteet ovat pois päältä. Sähkökeskus tulee meillä tekniseen tilaan, minkä ansiosta sen piilottamista osaksi sisustusta ei tarvitse pohtia.

DBHK ATRIUM BY HANNA K Valaistus
Erilaisia sisustusvalaisimia on valtavasti. Yhtenäisen ja toimivan valaistuksen suunnittelussa on monta vaihetta.

TOIMINNALLISUUS VISUAALISUUDEN RINNALLA

Sähköratkaisut vaikuttavat kodin yleisilmeeseen ja sisustukseen, ja etenkin rakennusvaiheessa niillä pystyy pelaamaan hyvinkin monipuolisesti. Tärkeintä on kuitenkin pitää koko suunnittelun ajan mielessä toiminnallisuus: kuinka tulen liikkumaan tilassa? Missä on eniten tarvetta sähkölle ja missä sitä ei juurikaan käytetä? Mihin kytkimet on kätevintä sijoittaa, jotta arki rullaa ilman ylimääräisiä askelia? Haluanko kotiini erikoisratkaisuja, kuten sähköllä toimivia kaihtimia tai erityistä valaistusta?

Sähkösuunnittelu, sisustus ja valaistus kulkevat kaikki vahvasti rinnakkain. On olemassa monia valaisimia, joista täytyy tehdä valintoja jo rakennusvaiheessa. Mikäli sisustukseen halutaan yhdistää esimerkiksi näyttäviä taideteoksia, on näille hyvä suunnitella kohdevalaistus jo sähkösuunnittelun vaiheessa. Samalla valitaan sisustuksellisesti sopivat yleisvalot sekä päätetään, halutaanko kattoon jättää esimerkiksi koukkukansia, joihin voidaan vaihtaa vuosien saatossa erilaisia sisustusvalaisimia. Usein kodissa eletään nimittäin vuosia, eikä sisustusmaku aina säily samana. Tämän vuoksi on tärkeää huomioida jo suunnitteluvaiheessa mahdollisuus tuleviin muutoksiin.

Ammattilaisen hyödyntäminen sähkösuunnittelussa on mielestäni tärkeää erityisesti siksi, että he osaavat kysyä juuri oikeat kysymykset kodin toiminnallisuuden kannalta. Käytännön kokemuksen kautta heille on harjaantunut uskomaton silmä tunnistaa suunnitelman ongelmakohdat ja korjata ne niin, että lopputulos toimii huippuhyvin. Tällöin ratkaisuista tulee toiminnallisuuden lisäksi myös taatusti turvallisia.

Luitko jo aiemman ATRIUM BY HANNA K. -postaukset, jossa käytiin läpi talon pohjaa ja julkisivun suunnitelmia, LVI-ratkaisuja, lattiavalintoja ja talopaketin saapumista tontille?

ATRIUM yhteistyokumppanit UUSI

ATRIUM BY HANNA K -projekti toteutetaan osittain kaupallisena yhteistyönä alan yritysten kanssa. Mukana projektissa ovat:

Kirjoittaja: Hanna K.

Haaveilin sisustussuunnittelijan urasta pienestä pitäen, ja kuulemani mukaan olin jo kaksivuotiaana vasara kädessä lapsuudenkotini rakennustyömaalla. Työelämä vei aikuisena viestinnän ja markkinoinnin pariin, kunnes äitiyslomani aikana ajatus unelman toteuttamisesta kypsyi.

Ryhdyin rohkeasti tuumasta toimeen: kaikki lähti liikkeelle juuri tästä blogista, jota nyt luet! Aloitin pienestä, mutta huomasin pian, että kysyntää palveluilleni löytyi ja perustin osakeyhtiön.

Blogista voit lukea ajatuksiani sisustamisesta, yrittäjyydestä ja muista työhöni liittyvistä aihepiireistä!