Kodin älyjärjestelmä ei ole pelkkää hifistelyä

20.10.2019 | ATRIUM BY HANNA K. | 0 Kommenttia

*Kaupallinen yhteistyöprojekti. Katso yhteistyökumppanit postauksen alareunasta.

Vaikka erilaiset äpit, sovellukset ja arkea helpottavat ohjelmistot ovat nykyään arkipäivää, tuntuu kodin ohjelmointi älyjärjestelmällä monelle vielä vieraalta. Mieleen muistuvat ehkä elokuvista tutut kohtaukset, joissa järjestelmä alkaa elää omaa elämäänsä tai ehkä ajatus älykodista tuntuu kumman futuristiselta. Todellisuudessa nykypäivän älyjärjestelmissä on paljon hyödyllisiä ja käytännöllisiä ominaisuuksia.

Älyjärjestelmän integroiminen kotiin lisää energiatehokkuutta ja turvallisuutta. Pystyt esimerkiksi tarkistamaan, jäikö se kuuluisa kahvinkeitin päälle aamun kiireessä sekä sammuttamaan päälle unohtuneet valot. Älyjärjestelmä saattaa pelastaa myös vesivahingolta, jos siihen on asennettu ominaisuus, joka katkaisee vesivuodon sattuessa automaattisesti veden tulon.

Meidän uuteen kotiimme tulee Schneider Electricin KNX-älyjärjestelmä. Valitsimme juuri tämän järjestelmän mm. siksi, että siihen on helppo liittää kolmannen osapuolen laitteita ja järjestelmiä. Tämä tarkoittaa sitä, että järjestelmä on mukavasti muunneltavissa elämäntilanteen mukaan, sillä sen ominaisuuksia pystytään tiettyyn pisteeseen saakka muuttamaan puhtaasti ohjelmoinnin avulla ilman kalliita kaapelointimuutoksia. Järjestelmää pystyy ohjaamaan mobiililaitteilla mistä ja milloin vain.

DBHK KNX alyjarjestelma3
Kodin älyjärjestelmää voi ohjata mobiililaitteella mistä ja milloin vain.

Kustannustehokkaampi arki ja valaistuksen eri moodit

Yksi älyjärjestelmän ominaisuus, josta tämä sisustaja on innoissaan, on valojen ohjaaminen järjestelmän avulla eri moodeihin. Tämä mahdollistaa sen, että napin painalluksella koti voi vaihtua lapsiperheen arkivalaistuksesta romanttiseen tunnelmavalaistukseen tai poissa-tilaan, joka sammuttaa kaikki kodin valot kerralla. Samoin aamuun, iltaan ja päivään voi ohjelmoida erilaiset moodit, jolloin valaistus tukee esimerkiksi kunkin vuodenajan luonnonvalon määrää. Sisustajalle tämä luo loputtomasti mahdollisuuksia valaistussuunnittelun saralle!

Teknisemmältä puolelta älyjärjestelmällä pystyy optimoimaan sähkönkulutusta sekä tekemään näin kodista ja arjesta kustannustehokkaamman. Valaistuksen lisäksi järjestelmällä pystyy vaikuttamaan mm. kodin lämpötilaan, ilmanvaihtoon sekä kodin eri sähkölaitteiden toimintaan. Turvallisuuden kannalta älyjärjestelmä puolestaan mahdollistaa yhteyden kotiin myös silloin, kun on reissussa tai talo on muuten tyhjillään. Halutessaan järjestelmän voi ohjelmoida ilmoittamaan mahdollisista epätavallisista liikkeistä suoraan turvallisuuspalveluita tarjoavalle yritykselle.

Kuten aiemmin jo mainitsin, KNX-järjestelmä on siitä hyvä, että siinä on monipuoliset mahdollisuudet eri laitteiden integrointiin. Tällä järjestelmällä pystyy hallitsemaan kotia laajemmin kokonaisuutena, ja se toimii saumattomasti muiden valmistajien laitteiden kanssa avoimien rajapintojensa ansiosta. Tämä on mielestäni avainasemassa etenkin silloin, kun rakennetaan sitä loppuelämän kotia. Elämäntilanteet muuttuvat väistämättä, joten on mahtavaa, että älyjärjestelmä voi kulkea näissä muutoksissa ketterästi mukana.

DBHK KNX alyjarjestelma
Älyjärjestelmä on huomaamaton, mutta arkea helpottava valinta kotiin.

Älyjärjestelmän suunnittelu ja käyttöönotto

Älyjärjestelmä tulee ottaa huomioon jo hyvin aikaisessa rakennusvaiheessa, joten sen valinta on syytä tehdä heti projektin suunnitteluvaiheessa ennen kuin rakentamista on aloitettu. Näin kaikki sähköt, valaistus ja muut järjestelmään vaikuttavat komponentit voidaan toteuttaa tukemaan järjestelmää. Kuinka järjestelmä sitten käytännössä toteutetaan?

Koska älyjärjestelmä on pitkälti yhteydessä kodin sähkölaitteisiin, se tulee ensisijaisesti huomioida sähkösuunnittelussa. Älyjärjestelmä vaatii erityishuomioita niin sähköjen vetämisessä kuin materiaalivalinnoissakin. On esimerkiksi varmistettava, että kaikki kytkimet, valaistus ja muut sähköosat ovat yhteensopivia järjestelmän kanssa. Kun pohjatyöt on tehty ja järjestelmä asennettu, se on helppo ottaa käyttöön eConfigure KNX Lite -ohjelmistolla, joka ei vaadi kallista ETS-lisenssiä. Varsinaisen käyttöliittymän (Wiser for KNX) voi asentaa useampaan laitteeseen, jolloin kodin ohjaaminen hoituu esimerkiksi älypuhelimen tai tabletin avulla.

Meillä älyjärjestelmä tulee käyttöön kokonaisvaltaisesti läpi kodin, ja järjestelmään yhdistetään valaistuksen lisäksi esimerkiksi sähköllä toimivat kaihtimet. Sähkösuunnittelun ja sähkötöiden toteutuksen ATRIUM BY HANNA K -projektiin hoitaa Pohjanmaan SA Sähkö, joka on ollut korvaamaton apu myös älyjärjestelmän suunnittelun suhteen.

Tontilla on vedetty hurja määrä sähkökaapelia viime aikoina. Ulkoseinät ovat saaneet viimeisetkin paneelit pintaan ja sisätiloissa on aloitettu seinien sekä kattojen levytys. Pian päästään jo maalaamaan pintoja – jännittävää!

Luitko jo aiemman ATRIUM BY HANNA K. -postaukset, jossa käytiin läpi:

ATRIUM yhteistyokumppanit UUSI

ATRIUM BY HANNA K -projekti toteutetaan osittain kaupallisena yhteistyönä alan yritysten kanssa. Mukana projektissa ovat:

Kirjoittaja: Hanna K.

Haaveilin sisustussuunnittelijan urasta pienestä pitäen, ja kuulemani mukaan olin jo kaksivuotiaana vasara kädessä lapsuudenkotini rakennustyömaalla. Työelämä vei aikuisena viestinnän ja markkinoinnin pariin, kunnes äitiyslomani aikana ajatus unelman toteuttamisesta kypsyi.

Ryhdyin rohkeasti tuumasta toimeen: kaikki lähti liikkeelle juuri tästä blogista, jota nyt luet! Aloitin pienestä, mutta huomasin pian, että kysyntää palveluilleni löytyi ja perustin osakeyhtiön.

Blogista voit lukea ajatuksiani sisustamisesta, yrittäjyydestä ja muista työhöni liittyvistä aihepiireistä!