Takan valinnassa korostuvat toiminnallisuus ja tunnelma

08.09.2019 | ATRIUM BY HANNA K. | 0 Kommenttia

*Kaupallinen yhteistyöprojekti. Katso yhteistyökumppanit postauksen alareunasta.

Täällä Pohjolassa asuessa takka on etenkin pimeinä vuodenaikoina kodin keskeinen tunnelmanluoja ja lämmittäjä. Minusta takka on sellainen elementti, jonka ei tarvitse enää piilotella pimeässä nurkassa eikä toimia vain käytännön osana kotia. Design-takka saa olla näyttävä osa sisustusta!

Halusin löytää ATRIUM BY HANNA K:n olohuoneeseen sellaisen takan, jota ei sattuisi vastaan joka kodissa. Tahdoin jotain selkeästi uutta ja erilaista, joka saisi aikaan wau-efektin, kun tilaan kävelee sisään. Löysin lopulta meille aivan unelmatakan, jonka toimittajaksi valikoitui Tulituote Oy Seinäjoelta. Tulituote Oy on lämmityslaitteiden myyntiin ja maahantuontiin erikoistunut perheyritys, joka on toiminut jo vuodesta 2003 saakka. Yrityksen pääpaino on puulämmityslaitteissa, mutta vesikiertolämmityslaitteiden valikoima kasvaa jatkuvasti. Tältä yritykseltä onnistuu myös savupiipun mitoitus ja toimitus tarvittaessa.

DBHK Takka Kamiina2 ATRIUM BY HANNA K.
ME Ceiling -kamiina on kodin kaunis tunnelmanluoja.

Kamiina vai perinteinen varaava takka?

Valitsemani takka ei ole perinteinen varaava takka, vaan kamiina. Mitä eroa perinteisellä takalla ja kamiinalla sitten on? Kamiina lämmittää nopeasti, sitä on helppo käyttää ja se on yksinkertaisempi asentaa. Kamiinan ympärillä olevaa lattiaa ei aina tarvitse erikseen vahvistaa, minkä lisäksi kamiinat ovat kauniin siroja sisustuselementtejä. Kamiina on hyvä vaihtoehto, jos tilan koko on pieni tai muuten rajattu.

Varaava takka puolestaan lämpenee hitaasti, mutta luovuttaa lämpöä pitkään, minkä ansiosta se säästää paremmin lämmityskuluissa. Perinteinen takka sopii hyvin tiloihin, joissa tarvitaan pitkäkestoista ja tasaista lämpöä, mutta se vie enemmän tilaa kamiinaan verrattuna.

DBHK Takka kamiina3 ATRIUM BY HANNA K.
Alun perin halusin kamiinan sivulaseilla, mutta se olisi vaatinut meidän tilamme kannalta liian suuret suojaetäisyydet.

Huomioi nämä lämmityslaitteen valinnassa

Valitsemani ME Ceiling -kamiina sykähdyttää sisustajan sydäntä, sillä se on moderni, kaunis ja keveä. Nykyisessä kodissamme on iso varaava takka, joten halusin uuteen kotiin jotain aivan muuta. Iso takka on toki käytännöllinen, mutta koska kotimme lämmitys ei nojaa sen varaan, tahdoin keskittyä tässä valinnassa visuaalisuuteen. Alun perin halusin tämän kamiinan sivulaseilla, mutta ne olisivat vaatineet isommat suojaetäisyydet, mikä olisi puolestaan jättänyt olohuoneen nurkkaan valtavasti hukkatilaa.

Vaikka voisi kuvitella, että takan valinta on helppo homma, liittyy siihenkin monia asioita, joita ei aina hoksaa ajatella. Tärkeimpänä huomioitavana asiana ovat takan tai kamiinan suojaetäisyydet, jotka saattavat haukata yllättävänkin ison palan tilasta. Myös nykypäivänä suositut korkeat ja kaltevat katot täytyy ottaa huomioon, sillä kaikki takkamallit eivät toimi sellaisenaan viistolla pinnalla. Meillä tulee korkean katon vuoksi putkeen jatkopala, sillä halusimme kamiinan olevan noin 45cm korkeudella lattiasta. Normaalia huonekorkeutta korkeammalla katolla tämä ei olisi muuten onnistunut.

Suunnitteluvaiheessa on tärkeä huomioida tilan muunneltavuus. Vuosien varrella voi tulla into vaihtaa huonekalujen ja muun sisustuksen järjestystä, mutta takan viedessä ison osan tilasta, voi olla vaikea löytää muuta kuin yksi toimiva järjestys. Toisaalta on tärkeää antaa etenkin sisustussilmällä valitulle lämmityslaitteelle paraatipaikka, jossa sen design pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Näiden kahden kompromissista löytyy yleensä se paras vaihtoehto.

Pelkistä pohjapiirustuksista voi olla vaikea hahmottaa tilan todellista kokoa ja toiminnallisuutta, minkä vuoksi suosin suunnittelussa 3D-piirustusta. Kolmiulotteisesta kuvasta on helpompi hahmottaa, kuinka tilassa tullaan liikkumaan ja kuinka kalusteet voidaan sijoittaa paikoilleen. Takan valinta vaikuttaa sisustuksen lisäksi talon rakenteisiin, sillä jo suunnitteluvaiheessa on huomioitava piippu ja sen vaatimat suojaetäisyydet.

DBHK Takka kamiina4 ATRIUM BY HANNA K.
Valmistajalta (Nordpeis) löytyy myös seinään kiinnitettävä kamiina. Minun sisustussilmääni viehätti kuitenkin enemmän katosta riippuva malli.

Uniikki yksityiskohta talonäytössä

Tulituote oli itselleni ennestään tuntematon yritys, mutta tulen käyttämään heitä jatkossa myös asiakasprojekteihini. Sain heiltä nimittäin aivan äärimmäisen hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Kaikkiin kysymyksiini vastattiin nopeasti ja kattavasti, juuri minun toiveeni ja tarpeeni huomioiden. Kokonaisuudesta jäi tosi hyvä mieli, ja tuli olo, että näiden ihmisten kanssa on kiva tehdä töitä!

Hauskaa on se, että tämä on ensimmäinen laatuaan oleva takka, jonka Tulituote Oy:lla myydään Suomessa. Tätä kaunista yksityiskohtaa kannattaa tulla ihastelemaan talonäyttöön, joka järjestetään alkuvuodesta, kun ATRIUM BY HANNA K:n viimeiset listat on lyöty paikoilleen, remonttipölyt putsattu pois ja koko koti sisustettu muuttoa vaille valmiiksi.

Luitko jo aiemman ATRIUM BY HANNA K. -postaukset, jossa käytiin läpi:

ATRIUM yhteistyokumppanit UUSI

ATRIUM BY HANNA K -projekti toteutetaan osittain kaupallisena yhteistyönä alan yritysten kanssa. Mukana projektissa ovat:

Kirjoittaja: Hanna K.

Haaveilin sisustussuunnittelijan urasta pienestä pitäen, ja kuulemani mukaan olin jo kaksivuotiaana vasara kädessä lapsuudenkotini rakennustyömaalla. Työelämä vei aikuisena viestinnän ja markkinoinnin pariin, kunnes äitiyslomani aikana ajatus unelman toteuttamisesta kypsyi.

Ryhdyin rohkeasti tuumasta toimeen: kaikki lähti liikkeelle juuri tästä blogista, jota nyt luet! Aloitin pienestä, mutta huomasin pian, että kysyntää palveluilleni löytyi ja perustin osakeyhtiön.

Blogista voit lukea ajatuksiani sisustamisesta, yrittäjyydestä ja muista työhöni liittyvistä aihepiireistä!