Raha ei kasva puussa – ja muut opit, jotka kasvattivat minusta yrittäjän!

Tieni yrittäjäksi on ollut monivaiheinen, ja vaikka yrittäjyys ei ollut minulle itsestään selvä urasuunta, on yrittäjämäinen ote työhön kulkenut mukanani läpi elämän. En ole yrittäjäperheestä, eikä suvussani ole montaa yrittäjää. Olen duunariperheen viides ja nuorin lapsi, joten saattaisi kuvitella, että olen iltatähti, joka on saanut kaiken helposti. Näin ei ole kuitenkaan ollut, vaan pienestä asti minulle on opetettu, että rahan eteen täytyy tehdä töitä. Tätä oppia olen vienyt eteenpäin myös omille lapsilleni.

Nuoresta saakka vastuunkantaja

Jo pienestä lähtien olen miettinyt tapoja, joilla voin tienata omaa rahaa: myin Mannerheimin Lastensuojeluliiton pinssejä ovelta ovelle, pidin kirppispöytää myyden omia tavaroita ja isosisarusten vanhoja tavaroita sekä tein kotitöitä ansaitakseni lisärahaa. Koenumerot nousivat myös kiitettävälle tasolle, kun minulle luvattiin tietty summa rahaa tietystä koenumerosta. Raha on toiminut minulle läpi elämän yhtenä motivaattorina.

Ensimmäinen virallinen työpaikkani oli opistotalon lastenhoitajana 14-vuotiaana. Lukio- ja ammattikorkeakouluopintojen ohella tein töitä pääasiassa siivouksen parissa. Jälkeenpäin olen miettinyt, kuinka suuren vastuun sain 16-vuotiaana: minulla oli hallussani lähes kaikkien alueen terveyskeskusten avaimet siivoustyötä varten, minkä lisäksi vastasin siitä, että hälytykset menevät oikein päälle, kun lähden tiloista.

Opiskellessani tradenomiksi sain harjoittelupaikan omasta opinahjostani VAMK:sta kansainvälisen harjoittelun kehittämisprojektista. Hyvin hoidetun työn ansiosta minut palkattiin lopulta vetämään projektia harjoittelun päätteeksi. Vastuullisesti hoidettu työ on ollut varmasti läpi työurani ja yrittäjyyteni yksi niistä asioista, joiden avulla olen päässyt eteenpäin. Olen aina ottanut tosissaan kaikki työtehtävät, joissa olen toiminut.

Monipuolinen tausta tukena yrittäjän arjessa

Työskentelin pitkään eri tehtävissä Vaasan ammattikorkeakoulussa ja toimin mm. Yritysklinikan koordinaattorina. Pääsin tutustumaan työssä alueen elinkeinoelämään ja yrittäjäjärjestön toimintaan. Huomasin tuolloin, että minussa alkoi hiljalleen kyteä ajatus yrittäjyydestä. Olen työskennellyt urani aikana usein yksinäisissä ja vastuullisissa rooleissa, eikä ajatus oman yrityksen pyörittämisestä tuntunut mahdottomalta.

Päädyin kuitenkin vielä tuolloin 2010-luvun alkupuolella pysymään työntekijän roolissa ja siirryin osaksi markkinointi- ja viestintätiimiä. Välillä kävin myös Certialla viestintäsuunnittelijan tehtävissä sekä Vaconilla (nykyään Danfoss) HR-hommissa. Näin jälkeenpäin ajateltuna kaikki aiemmat tekemiset ovat tukeneet matkaani yrittäjäksi. Lisäksi olen matkan varrella päässyt tutustumaan eri alojen osaajiin ja löytänyt ympärilleni monipuolisen verkoston.

Sisustussuunnittelijasta toimitusjohtajaksi

Perustin vuonna 2016 ensimmäisen äitiysloman tiimellyksessä blogin, jonka nimeksi muotoutui DESIGN BY HANNA K. Ajatus takaraivossa oli, että tästä voisi joskus syntyä yritys, jolla elättäisin itseni. Kirjoitin blogiin rakentamiseen ja sisustamiseen liittyviä juttuja – pian minulle alkoikin tulla oikeita asiakkaita.

Moni mieltää sisustajat hieman taiteilijasieluiksi, ja tämä on ollut yksi asia, joka on erottanut minut massasta. Minulla on nimittäin ollut aina etuna oikea ymmärrys rakentamisesta ja käytännön ratkaisuista. Kun tämän yhdistää luontaisesti hyvään estetiikantajuun, syntyy kokonaisuus, josta asiakkaat ovat olleet valmiita maksamaan: visuaalisesti tyylikästä jälkeä rakennusteknisesti järkevällä tavalla.

Yrittäjäksi ryhdyin ensimmäistä kertaa NY-yrityksen voimin osana sisustus- ja tilasuunnittelun opintoja. Samalla suoritin ylemmän ammattikorkeakoulun tradenomitutkinnon loppuun. Sisustusopinnot räätälöitiin minulle niin, että ne tukivat yrittäjyyttä. En ehtinyt kauaa pyörittää yritystä NY-muodossa, sillä sain ison asiakkaan, jonka kanssa ei voinut tehdä NY-sopimusta. Yritykseni vaihtui toiminimeksi, ja siitä myöhemmin toiminnan kasvaessa osakeyhtiöksi.

Syksyllä 2019 päädyin siihen, että oli tehtävä isoja strategisia päätöksiä, mikäli halusin pitää firman toiminnan vielä omassa hallinnassa. Olin saanut keväällä ison kansainvälisen pörssiyhtiön asiakkaaksi, ja tuntui, että projekteja oli yhtäkkiä enemmän kuin yksi ihminen ehti hoitaa. Siitä syntyi ajatus ottaa toimintaan mukaan yhteistyösuunnittelijoita ja siirtyä itse enemmän toimitusjohtajan rooliin.

Sisäinen yrittäjyys kumpuaa monesta asiasta

Olen saanut lapsena yrittää ja epäonnistua. Minua ja ehdotuksiani on kuunneltu ja ne on otettu tosissaan. Lapsuudenkodissani viisilapsisessa perheessä raha ei ikinä kasvanut puussa, vaan sen eteen piti tehdä töitä. Vanhemmat opettivat minulle lisäksi tietynlaista nöyryyttä sekä neuvoivat minua tekemään töissä pikkuisen enemmän kuin on pyydetty. Yrittäjänä näiden oppien arvo näkyy hyvin konkreettisesti arjessa. Riskinottokykyäkin on isän kanssa koeteltu: sain valita viikkorahan joko kourakauppana tai tietyn sovitun summan. Lähes aina otin riskin ja valitsin kourakaupan – useimmiten se kannatti.

Oma tarinani pienestä tytöstä yrittäjäksi kulminoituu mielestäni aika osuvasti sanapariin sisäinen yrittäjyys. Tämän sanaparin alle voidaan yhdistää mm. seuraavia asioita: aktiivinen asenne, oma-aloitteisuus, sitoutuminen, intohimo, halu kehittyä ja kehittää, määrätietoisuus, kunnianhimo, vastuunkanto ja kokonaisuuksien hahmottaminen.

Jännityksellä odotan, mihin tieni yrittäjänä vielä tulee viemään! Onhan minulla kaksi muutakin tärkeää roolia: äiti ja vaimo.  Välillä tasapainoilu äidin, vaimon ja yrittäjän rooleissa ei ole helppoa, mutta yrittäjyyden tuomaa tietynlaista vapautta en olisi valmis vaihtamaan pois.

BLOGIN KUVA: Christoffer Björklund

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Media

KIRJOITTAJA: Hanna K.
Sisustussuunnittelu projektinjohto

Haaveilin sisustussuunnittelijan urasta pienestä pitäen, ja kuulemani mukaan olin jo kaksivuotiaana vasara kädessä lapsuudenkotini rakennustyömaalla. Työelämä vei aikuisena viestinnän ja markkinoinnin pariin, kunnes äitiyslomani aikana ajatus unelman toteuttamisesta kypsyi.

Ryhdyin rohkeasti tuumasta toimeen: kaikki lähti liikkeelle juuri tästä blogista, jota nyt luet! Aloitin pienestä, mutta huomasin pian, että kysyntää palveluilleni löytyi ja perustin osakeyhtiön.

Blogista voit lukea ajatuksiani sisustamisesta, yrittäjyydestä ja muista työhöni liittyvistä aihepiireistä!

Luodaan yhdessä yrityksesi näköiset toimitilat! Lue lisää >>

Tutustu valmistuneisiin kohteisiimme! Lue lisää >>

Meiltä löytyy vankka projektinjohdon osaaminen! Lue lisää >>