Kiintokalusteissa yhdistyy visuaalisuus ja arjen kestävyys

29.09.2019 | ATRIUM BY HANNA K. | 0 Kommenttia

*Kaupallinen yhteistyöprojekti. Katso yhteistyökumppanit postauksen alareunasta.

Kodin kiintokalusteet olivat heti alusta saakka sellainen asia, johon halusin erityisesti panostaa ATRIUM BY HANNA K:ssa. Kiintokalusteilla tarkoitetaan esimerkiksi keittiön, kodinhoitohuoneen ja wc-tilojen kiinteitä kaapistoja. Nämä ovat yksi niistä rakentamisen osa-alueista, joissa päätökset täytyy miettiä sekä visuaalisuuden että toiminnallisuuden näkökulmista. Kuvankaunis ratkaisu voi olla varsinainen ärsyttäjä arjessa, jos sen toiminnallisuus tökkii.

Onneksi apu näihinkin valintoihin oli lähellä, sillä teen yhteistyötä Vaasan Puustellin kanssa. Thomas Berglundin avustuksella teimme juuri meidän tarpeisiimme soveltuvat kiintokalustevalinnat. Puustellin kanssa on kiva toimia, sillä siellä on aina projektille selkeä vastuuhenkilö ja vetäjä, jonka kautta kaikki asiat hoidetaan. Näin ei tarvitse arvuutella, että keneen tulisi olla yhteydessä, mikäli jokin omassa projektissa mietityttää.

Puustellilta saa tarvittaessa keittiöremontin ihan suunnittelusta loppusilauksiin. Silloin ei tarvitse itse pähkäillä eri osa-alueiden, kuten sähkö- ja putkitöiden, organisointia tai materiaalihankintoja, vaan voi jättää koko homman ammattilaisten hoidettavaksi. Puustelilla on tästä syystä hyvä tietämys remonttien ja rakentamisen eri vaiheista ja vaatimuksista, minkä vuoksi heidän kanssaan on todella helppo toimia!

DBHK keittio 3D 1
Keittiön 3D-mallinnos.

Käytännöllinen, kestävä ja kaunis keittiö

Halusin, että uuden kotimme kaikki kodinkoneet integroidaan kaapistoihin eli päällepäin ei näy, onko kyseessä tavallinen kaappi, astianpesukone vai jääkaappi. Tämä luo keittiöön enemmän yhtenäistä pintaa ja harmoniaa. Halusin lisäksi keittiöömme saarekkeen, johon on integroitu liesi. Uuni ja mikro ovat erillinen oma kokonaisuutensa, ja ne sijaitsevat päällekkäin. Arkea helpottamaan valitsin uunin, jossa on pyrolyysi-toiminto eli uuni puhdistaa itse itsensä.

Kirjoitin rakennusprojektin alkuvaiheessa blogiin siitä, kuinka meille tulee Bora Basic -liesituuletin, mutta suunnitelmat muuttuivat matkalla hieman. Bora lanseeraa nimittäin juuri uuden mallin, Bora Puren, joka pääsee koristamaan meidänkin keittiötämme. Bora Pure on hiljainen, helppohoitoinen ja tehokas vaihtoehto perinteiselle liesituulettimelle. Meille ratkaisu on loistava, sillä keittiön huonekorkeus on normaalia korkeampi, minkä vuoksi emme halunneet tilaan mitään katosta roikkuvia elementtejä.

Meille ei tule perinteisiä yläkaappeja ollenkaan, minkä vuoksi astiankuivauskaappi tulee poikkeuksellisesti laatikostoon. Meille tulee muutama täyskorkea kaappi, mutta muutoin säilytystila painottuu pitkälti laatikostoihin. Ne ovat kaappeihin verrattuna toimivampia arjessa, sillä tavaroita ei tarvitse siirtää pois edestä nähdäkseen kaiken, mitä laatikosto on sisäänsä syönyt. Keittiöömme tulee lisäksi aamiaiskaappi, jonne saa kätevästi kaikki kodinkoneet katseilta piiloon. Näin tasot ja sitä kautta keittiön yleisilmeen saa pidettyä siistimpänä. Aamiaiskaapin alle tulee tilavat laatikostot, joissa voi säilyttää vaikkapa lautasia tai muita astioita.

DBHK kodinhoitohuone 3D
Kodinhoitohuoneen 3D-mallinnos.

Kodinhoitohuoneen kiintokalusteet

Kodinhoitohuone on etenkin lapsiperheessä yksi arjen kannalta tärkeimmistä tiloista. Yleensä olen suosinut pesukoneen ja kuivausrummun suhteen tornimallia, mutta tällä kertaa päädyimme sijoittamaan koneet vierekkäin. Näin saatiin kodinhoitohuoneeseen enemmän toiminnallisuuden kannalta tärkeää tasotilaa. Ylä- ja alakaapistojen väliin sijoitettiin ikkuna tuomaan tilaan lisää valoa ja viihtyvyyttä.

Valitsin kodinhoitohuoneen yläkaappeihin hieman normaalia syvemmät kaapit, jotta lakanoita ja pyyhkeitä mahtuu niihin enemmän. Pyykkikaappiin tuli tavanomaisen kahden korin sijasta kolme koria, jotta pyykin lajittelu arjen lomassa nopeutuisi. Lisäksi halusin kodinhoitohuoneeseen mankeloitaville liinavaatteille oman korin, jonne ne voi asettaa silloin, kun kiire iskee, eikä ehdi heti mankelin ääreen.

6552cd5ac63a53df88fad09e9e5e637d
Integroitu pyykkiteline säästää tilaa, sillä sen voi kääntää seinää vasten, kun se ei ole käytössä. Kuva: Pinterest

Kodinhoitohuoneeseemme tulee laatikkoon integroitu silityslauta sekä seinään pyykkiteline, jotta ne eivät vie ylimääräistä tilaa, mutta ovat silti helposti käytettävissä. Vielä on pohdittavana se, kuinka kodinhoitohuoneeseen saadaan yhdistettyä pukeutusmistilaa, sillä se on saunan ja pesutilojen yhteydessä. Talon pohjahan kulkee niin, että meidän makuuhuoneestamme mennään walk-in-closetin kautta kodinhoitohuoneeseen ja siitä saunatiloihin. Arjen kannalta on kätevää, kun likaiset vaatteet voi heittää suoraan kodinhoitohuoneeseen ja puhtaat ovat heti viereisessä tilassa. Alun perin en olisi kuitenkaan halunnut kodinhoitohuonetta ja pesutiloja lähekkäin, jotta pyykkivuoret eivät vie saunomishetken rentoa fiilistä. Tai siis kuvitteelliset pyykkivuoret, meillähän on aina pyykit järjestyksessä… 😉 Kompromisseja on kuitenkin tehtävä, kun neliöt ovat rajalliset ja talon muoto on atrium.

Vinkkinä muuten niille, jotka haaveilevat isoista lattialaatoista kosteissa tiloissa, eivätkä käytä linjalattiakaivoa: lattiakaivot kannattaa suunnitella vessoissa ja kodinhoitohuoneessa kaappien alle. Näin lattian kaato jää kaapin alle piiloon, eivätkä kaatojen vuoksi laattoihin tehtävät leikkaukset näy niin hyvin. Näin tilan yleisilme pysyy kauniin yhtenäisenä!

DBHK Puustelli Keittio2
Uunia ja mikroa lukuunottamatta kaikki kodinkoneet on integroitu kaappeihin. Säilytystilana on suosittu laatikostoja, sillä ne ovat toimivuudeltaan tehokkaampia arjessa.

Kiintokalusteiden materiaalilla on väliä

Kiintokalusteiden materiaaleihin on syytä kiinnittää huomiota, sillä ne ovat avainasemassa kalusteiden kestävyyden kanssa. Kiintokalusteita lähdetään vaihtamaan useimmiten vain isompien remonttien yhteydessä eli niiden tulisi kestää arjen kolhuissa mukana vuosia. Ei siis ole aivan sama, millaista materiaalia esimerkiksi kiintokalusteiden ovet ovat. Harmin määrä on mieletön, jos vaivalla remontoituihin kalusteisiin tulee nopeasti naarmuja, vekkejä tai kolhuja huonon materiaalin vuoksi.

Valitsin meille täysipuiset ovet, jotka valmistetaan koivusta Puustellin omalla tehtaalla Suomessa. Ne käsitellään valkoisella Tikkurilan petsillä, jolloin saadaan modernin vaalea, mutta silti luonnonläheinen lopputulos. Täysipuiset ovet kestävät hyvin arjen kolhuja, ja niitä on myös helpompi kunnostaa verrattuna moneen muuhun materiaaliin.

Myös keittiön tasot on valittu kestämään lapsiperheen arkea. Meille valittiin ekologinen, lämmön- ja vedenkestävä keraaminen taso. Tämän tyyppinen taso on äärimmäisen kestävä. Se valmistetaan ehkä hieman yllättäenkin pehmeästä massasta, joka on sekoitettu luonnonmateriaaleista, kuten hiekasta, savesta ja luonnollisista pigmenteistä. Lopuksi massa poltetaan erittäin kuumassa lämpötilassa, jolloin siitä tulee kova ja kestävä kulutuspinta. Keraaminen taso ei naarmuunnu, ja se kestää myös lämpöä. Taso on lisäksi helppo pitää puhtaana, eikä ime itseensä esimerkiksi kosteutta.

Tontilla tapahtuu hurjaa vauhtia

Tässä postauksessa pohdin pääasiassa keittiön ja kodinhoitohuoneen ratkaisuja, mutta kerron wc:n ja kylpyhuoneen valinnoista hieman enemmän erillisessä postauksessa. Ne, jotka seuraavat minua Instagramissa, ovatkin jo nähneet, kuinka hurjaa vauhtia ATRIUM BY HANNA K. kohoaa tontilla. Tämä suunnittelijavaimo ei meinaa melkein pysyä kirvesmiehensä perässä!

Pian on koko talo saanut paneelit pintaan ja sisätiloissakin hommat etenevät hyvin. On ihana käydä tontilla fiilistelemässä ja kävellä läpi uuden kodin rakenteita, vaikka talo onkin vielä aivan työmaa. Sieltä se uusi koti ja unelmien atrium-talo syntyy!

Luitko jo aiemman ATRIUM BY HANNA K. -postaukset, jossa käytiin läpi:

ATRIUM yhteistyokumppanit UUSI

ATRIUM BY HANNA K -projekti toteutetaan osittain kaupallisena yhteistyönä alan yritysten kanssa. Mukana projektissa ovat:

Kirjoittaja: Hanna K.

Haaveilin sisustussuunnittelijan urasta pienestä pitäen, ja kuulemani mukaan olin jo kaksivuotiaana vasara kädessä lapsuudenkotini rakennustyömaalla. Työelämä vei aikuisena viestinnän ja markkinoinnin pariin, kunnes äitiyslomani aikana ajatus unelman toteuttamisesta kypsyi.

Ryhdyin rohkeasti tuumasta toimeen: kaikki lähti liikkeelle juuri tästä blogista, jota nyt luet! Aloitin pienestä, mutta huomasin pian, että kysyntää palveluilleni löytyi ja perustin osakeyhtiön.

Blogista voit lukea ajatuksiani sisustamisesta, yrittäjyydestä ja muista työhöni liittyvistä aihepiireistä!