Millaista on opiskella sisustussuunnittelua?

Kerronpas nyt välillä mietteitä Sedun tila- ja sisustus opinnoistani. Koulupäivinä aamuni alkavat klo 6.00, minkä jälkeen vien tytön hoitoon klo 7. aikaan ja lähden ajelemaan kohti Ilmajokea. Kahdeksalta alkavat tunnit ja päättyvät 15.30.Ennen viittä olen kotona, eikä siinä sitten jääkään montaa tuntia, kun mennään nukkumaan. Päivät ovat siis melko pitkiä, kun ajamiseen menee päivittäin edestakaisin kaksi tuntia.
Olen opiskellut alaa muutaman kuukauden ja nyt alkaa pikkuhiljaa muotoutua käsitys opintojen sisällöstä ja suoritustavoista. Omalla kohdallani opiskelu on erilaista kuin muilla, koska minulla on opintoja takana korkeakoulumaailmasta ja lisäksi yhdistän meneillään olevat projektit osaksi opetusta. Ajoittain teen etäpäiviä kotona ja keskityn käynnissä oleviin projekteihini. Erohan on iso verrattuna aikaisempiin opintoihini korkeakoulumaailmassa, opiskelu on käytännönläheisempää ja koulun käytävillä törmää itseään puolta nuorempiin opiskelijoihin. Nyt sen viimeistään tajuaa, että sitä on itse jo aika käpy. 😉
Viime ja tällä viikolla on ollut paljon matematiikkaa. Olemme mm. laskeneet materiaalimenekin sisustusrakentamistöiden osalta omakotitaloon ja hyödyntäneet ROK, rakennusosien kustannuksia -kirjaa sekä Rakennustöiden menekit- kirjaa, joiden avulla olemme pystyneet määrittelemään työlle ja materiaaleille hinnan. Tämä on ollut erittäin hyödyllistä oppia. Lisäksi olemme tutustuneet AutoCADin maailmaan, kyseisellä ohjelmalla voi piirtää mm. pohjakuvia tai esim. kiintokalusteita.
Meitä opettaa rakennusarkkitehti, mikä on huippu juttu. Hänellä on paljon kokemusta arkkitehtisuunnittelusta sekä sisustussuunnittelusta, kuten myös itse käytännön rakennustyöstä. Opinnoista on siis mahdollisuus saada irti niin paljon kuin itsellä on vain halua ja kiinnostusta. Saatankin ehkä ärsyttää luokkakavereitani välillä, koska kyselen tunneilla melko paljon. Ensi viikolla pääsemme luultavasti sisustussuunnitteluohjelma Winnerin kimppuun. Sitä odotan, koska tähän asti olen hyödyntänyt ilmaisohjelmia. Mielenkiintoita nähdä, miten maksullinen suunnitteluohjelma eroaa ilmaisohjelmista.
Monet alasta haaveilevat saattavat kuvitella, että sisustussuunnittelijan työ on rentoa ja siinä saa olla luova jne. Rentoa se ei ole, ainakaan siinä tapauksessa, jos siitä haluaa saada leipänsä. Luovuutta tarvitaan kyllä, mutta sitäkin enemmän ymmärrystä asiakkaiden tarpeista, projektinhallintataitoja, kykyä markkinoida ja myydä omaa osaamistaan, ymmärrystä rakentamisesta sekä it-taitoja, sillä nykyään suunnittelua tehdään paljon tietokoneella.
Tällaisia ajatuksia tällä kertaa. Taas meni viikko yhtäkkiä ja nyt on jo sunnuntai. Ottakaahan yhtä rennosti kuin tämä meidän karvakamu Rambo.