Projekti Valokaaren pohjakuva muokkauksen jälkeen

Edellisessä postauksessa kerroin, miten muokkasimme projekti Valokaaren julkisivuja modernimpaan suuntaan. Tässä postauksessa kurkataankin talon sisälle tehtyihin muutoksiin.

741d7-pohja_valokaari

Valokaaren alkuperäinen pohjakuva.

Talossa on asuinneliöitä yhteensä 132 m². Lähden avaamaan pohjakuvia talon etuosasta eli sisäänkäynnistä. Yläpuolella on kuva alkuperäisestä pohjakuvasta ja alla on muokattu versio. Edellisessä postauksessa kerroinkin, että suurin muutos talon etuosaan tuli siitä, kun tekninen tila poistettiin sisätiloista kokonaan. Varastolle tehtiin oma ”siipi” kuistin yhteyteen, johon tekninen tila siirrettiin. Alkuperäisen teknisen tilan paikalla onkin nyt vessa heti eteisen yhteydessä lähellä sisääntuloa. Tällöin ei tarvitse kävellä montaa metriä, jos täytyy pihalla puuhastelun lomassa käydä vessassa. Eteisen kaapisto siirtyi hiukan eteenpäin vaatehuoneen paikalle. Vaatehuone taas siirrettiin alkuperäisen vessan tilalle. Näillä muutoksilla talon sisääntulo muuttui avarammaksi, eikä ole tyypillinen käytävämallinen ratkaisu.

0d785-pohjakuva_porukat

Asiakkaan tarpeisiin paremmin sopivaksi muokattu pohjakuva.

Siirrytään seuraavaksi pesutiloihin, keittiöön ja olohuoneeseen. Pesuhuoneesta ja saunasta haluttiin tilavammat, joten keittiötä siirrettiin kokonaisuudessaan 60 cm vasemmalle. Keittiöstä ei hävinnyt neliöitä, vaan neliöitä otettiin olohuoneesta, kun keittiön olohuonetta vasten oleva seinä siirtyi myös 60 cm. Olohuoneeseen jäi muutoksesta huolimatta tilaa lähes 29 m² eli varsin ruhtinaalisesti. Muutos toi mukavasti lisätilaa pesuhuoneeseen ja saunaan se mahdollistaa lauteet vastakkaisille seinille ja kiukaan keskelle. Lisäksi pesuhuoneeseen tuli toinen vessanpönttö ja käsienpesuallas, alkuperäisessä versiossa ei ole kuin yksi vessa, mikä on minusta huono juttu näinkin suurelle neliömäärälle. Olohuoneen osalta takan paikkaa muutettiin eli se poistettiin keittiön seinän takaa ja siirrettiin viereiselle seinälle. Tässä siirrossa oli taka-ajatuksena se, että olohuoneeseen saadaan kaksi ehjää seinää, jolloin olohuoneen huonekalustejärjestelyiden osalta on enemmän vaihtoehtoja. Useinhan olohuoneessa käy niin, että huonekalut sopivat sinne vain yhdellä tavalla.

Makuuhuoneet pysyivät, kuten alkuperäisessä pohjakuvassa. Yhdestä makuuhuoneesta tehtiin tosin ”kirjasto”, johon tulee pariovet.  Kirjasto toimii ikään kuin olohuoneen jatkona. Mielenkiintoista nähdä, miltä huonejärjestelyt näyttävät, kun kohteeseen aletaan tehdä väliseiniä.

Mainokset

Puolitoista kerrosta ja 143 m²

Tämä viikonloppu ei mennyt aivan suunnitellusti. Oli tarkoitus piipahtaa Seinäjoelle Pytinkimessuilla, jotka siis keskittyvät sisustamiseen ja rakentamiseen. Ilmaiset liputkin olin saanut. Sen sijaan täällä sairasteltiin, mutta tällaista se elämä on. Tarkoitus oli myös kertoa täällä blogissa, miltä messuilla näytti. Sen sijaan jaankin teille meidän kodin pohjakuvat.

Asumme tällä hetkellä puolitoistakerroksisessa omakotitalossa (143) Suomen länsirannikolla Vaasassa. Tonttimme on haastava, koska se on pitkä ja kapea ja vain 521 , lisäksi talot ovat hyvin lähellä toisiaan. Nämä reunaehdot asettivat tiettyjä haasteita rakentamiselle. Onneksi meillä oli hyvä tuttu rakennusinsinööri Leif Åstrand (Leriplan), joka sai suunniteltua tontille järkevän kokonaisuuden. Minulla oli piirtäjälle tiettyjä toiveita, jotka listaan alle:

– keittiö ja olohuone yhtenäiseksi tilaksi siten, että niistä on näköyhteys
– keittiöön saareke
– olohuoneessa ylös asti korkea katto ja isot ikkunat
– kodinhoitohuone ja sauna alakertaan ja molemmista kulku ulos
– yläkertaan wc ja parveke
– talon ulkopuolen väritys joko valkoinen tai beige
– ikkunoihin ristikot
– pääsisäänkäynnin oven ympärille ikkunat
– kahden auton katos, johon varasto

Mielestäni toiveet eivät olleet mitenkään suureellisia ja ehkä sitä osaakin melko realistisesti ajatella, kun on ollut useammassa rakennusprojektissa mukana. Se nyt vaan on niin, että tontti asettaa tietyt rajat sille, mitä voidaan rakentaa. Vaasan kaupungin rakennusvirasto on myös todella tarkka lupa- ja kaava-asioissa.

Puolitoista kerrosta ja 143 m²

Alakerran pohjakuva meidän kodista.

Toivottavasti pohjakuvista saa selvää, niitä oli haastava saada kuvakaappauksella tarpeeksi isoiksi. Kerron hiukan sanallisesti pohjakuvista, jos se auttaisi hahmottamaan paremmin. Aloitan alakerran pohjakuvasta.

Talon pääsisäänkäynti on keskellä eli kodinhoitohuone jää vasemmalle ja keittiö oikealle puolelle. Keittiömme on lähes 20 m² eli melko iso. Pidän  tärkeänä sitä, että kodinhoitohuone on lähellä keittiötä, koska näissä kahdessa tilassa niitä arjen askareita yleensä tehdään, toisin sanoen laitetaan ruokaa ja pestään pyykkiä. Keittiöstä on suora yhteys olohuoneeseen. Minusta on kiva, että voin seurustella olohuoneessa olevien vieraiden kanssa keittiössä häärätessäni. Katto on olohuoneessa ylös asti korkea ja isot ikkunat ovat kohti suojaisaa metsikköä. Olohuoneesta pääsee myös terassille.  Olohuoneen yhteydessä, mutta kuitenkin selvästi erillään, on työtila portaiden vieressä. Portaiden alle taas on tehty varastotilaa, jonne pääsee työtilassa olevan ”luukun” kautta. Portaiden vieressä on iso vessa, jossa on kaksi käsienpesuallasta. Se oli mielestäni kiva idea suunnittelijalta. Vessa on myös mielestäni hyvä olla lähellä eteistä, ettei tarvitse kovin pitkästi kävellä hädän yllättäessä. Oman L-muotoisen siipensä muodostavat sauna, pesuhuone ja pukuhuone.

b9c58-yl25c325a4kerta

Yläkerran pohjakuva meidän kodista.

Yläkerrassa ovat kaikki meidän makuuhuoneet, joita on kolme sekä lisäksi vessa ja suihku. Käytävältä, jonka kautta pääsee huoneisiin, on näkymät alakertaan. Yhdessä makuuhuoneista on parveke sekä vaatehuone.

Tulipas melko asiapitoinen postaus, toivottavasti jaksoit lukea. Seuraavassa postauksessa esittelen talon julkisivut.

Mukavaa alkavaa viikkoa!